Thymol

Thymol Struktur

Thymol – Terpen Profil

Zu finden in:
Thymian Namensgeber von 
Thymol ist die wichtigste Geschmackskomponente der Pflanze und kommt auch in einer Vielzahl von Früchten, Kräutern und Käse vor, darunter Blaubeeren, Mango, Lakritze und Gruyere.

Mit einem waldigen Geschmacksprofil von Holz und Gewürzen und einem sanften, süßen Aroma eignet sich Thymol gut für Bonbons und Desserts.

Therapeutische Eigenschaften:
Als natürliches Desinfektionsmittel ist Thymol ein bewährtes Heilmittel bei septischen, Pilz- und bakteriellen Erkrankungen. Als solches ist das Terpen ein wichtiger Bestandteil von Mundpflegeprodukten wie Zahnpasta und Mundwasser.

Gefunden in:
Thymian

Siedepunkt:
232 ℃
450 ℉

Aktuelle Publikationen:

In vivo Anti-inflammatory & Wound healing
- Anti-inflammatory and cicatrizing activities of thymol, a monoterpene of the essential oil from Lippia gracilis, in rodents

Prevention of bone destructive diseases
- Thymol inhibits RANKL-induced osteoclastogenesis in RAW264.7 and BMM cells and LPS-induced bone loss in mice

Improved antioxidant brain status
- Effect of thyme oil and thymol dietary supplementation on the antioxidant status and fatty acid composition of the ageing rat brain

In vitro Antimicrobial
- Mechanisms of Antibacterial Action of Three Monoterpenes
/ Evaluation of Combined Antibacterial Effects of Eugenol, Cinnamaldehyde, Thymol, and Carvacrol against E. coli with an Improved Method/
- Activity of thymol, carvacrol, cinnamaldehyde and eugenol on oral bacteria Author links open overlay panel
/ Antimicrobial efficacy of chlorhexidine digluconate alone and in combination with eucalyptus oil, tea tree oil and thymol against planktonic and biofilm cultures of Staphylococcus epidermidis

Anti Inflammatory
- Anti-Inflammatory Activity of Thymol: Inhibitory Effect on the Release of Human Neutrophil Elastase

Vasorelaxant
- Vasorelaxant effects of the monoterpenic phenol isomers, carvacrol and thymol, on rat isolated aorta